Aanklacht tegen enige verdachte van aanslag Omagh geseponeerd

De openbare aanklager van Noord-Ierland heeft de aanklacht tegen de enige overgebleven verdachte van de bomaanslag in Omagh in 1998 laten vallen. Bij de aanslag vielen 31 doden en 220 gewonden.
Verdachte Seamus Daly in april 2014.

De aanklacht was tegen de 45-jarige metselaar Seamus Daly die een vermoedelijk lid was van de organisatie achter de aanslag, de Real Irish Republican Army (RIRA). Dat is een splintergroepering van de opvolger van de IRA, de Provisional IRA. Daly was opgesloten sinds zijn arrestatie in 2014.

De aanslag in Omagh vond plaats op 15 augustus 1998 en werd uitgevoerd met een auto gevuld met 230 kilogram aan explosieven. De terroristen, die strijden voor een herenigd Ierland, waren tegen het vredesakkoord. Onder de slachtoffers waren verscheidene kinderen en een vrouw die zwanger was van een tweeling.

Na de aanslag excuseerde RIRA zich en kondigde het op 8 september een staakt-het-vuren aan.