Aantal faillissementen gedaald in februari

In februari zijn 811 Belgische ondernemingen over de kop gegaan, of 13,35 procent minder dan in februari 2015. Tijdens de eerste twee maanden van dit jaar waren er 1.618 faillissementsuitspraken, of 12,49 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt handelsinformatiekantoor Graydon.

Over de eerste twee maanden van 2016 is de daling in het aantal faillissementen het meest uitgesproken in het Brusselse (-28,11 procent) en Waalse (-21,9 procent) gewest. In het Vlaamse gewest is er sprake van een stabilisatie (-0,6 procent). Daar valt vooral de stijging van het aantal faillissementen in het arrondissement Antwerpen (+26,8 procent) op.

Graydon ziet vooral heel wat minder faillissementen in de bouwsector (-14,8 procent) en de sector van de zakelijke dienstverlening (-29,1 procent). Binnen de horeca is er een lichte stijging.

Meer nv's en en oudere bedrijven

Uit de faillissementenbarometer van Graydon blijkt ook dat in januari en februari dit jaar meer naamloze vennootschappen (nv's) en oudere bedrijven failliet zijn gegaan.

"In januari en februari 2016 zien we, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, 7,7 procent meer faillissementen bij nv's", aldus Eric Van den Broele, verantwoordelijk voor onderzoek en ontwikkeling bij Graydon, in een persbericht

"Deze rechtsvorm wordt voornamelijk aangenomen door grotere ondernemingen. Ook bedrijven die meer dan een kwarteeuw oud zijn, vertonen een hogere kans op faillissement."

Minder banen op de tocht

In februari 2016 kwamen als gevolg van de faillissementen 1.634 banen op de tocht te staan, of 346 minder (-19,3 procent) dan in februari 2015.

Over de twee eerste maanden van dit jaar gaat het om een totaal van 3.181 banen, of 7,6 procent minder. "Ten opzichte van dezelfde periode van piekjaar 2013, is dit een daling met -35,3 procent", aldus Graydon.