Afrika Filmfestival 2016 focust op Ethiopië en migratie

De 21ste editie van het Afrika Filmfestival, een van de belangrijkste festivals van Afrikaanse films in Europa, focust dit jaar op Ethiopië. Er is ook aandacht voor de migratieproblematiek. Het festival vindt plaats van 11 tot 26 maart in Leuven.

Het festival opent op 11 maart in Kinepolis Leuven met "Lamb", over een jongen die met zijn vader in een door droogte geteisterd deel van Ethiopië woont en zijn dromen en avonturen deelt met zijn lammetje Chuni. Om aan te geven dat Ethiopië een land in volle ontwikkeling en met een rijke cultuur is, wordt de avond voordien in Groep T de Ethiopian Cultural Show georganiseerd, met onder meer een dansoptreden en modeshow.

Er worden ook een aantal films vertoond waarin het thema migratie een rol speelt. Niet alleen dramatische verhalen worden getoond, zoals in "Mediterranea" en "Simshar", ook de mooie kant van migratie komt aan bod, zoals in "L'Africain qui voulait voler". Op 26 maart wordt een speciale migratiedag georganiseerd.

Opvallend aan deze editie van het Afrika Filmfestival is dat bijna de helft van de films die vertoond worden, gemaakt werden door vrouwen. Het affichebeeld is overigens Babetida Sadjo, die onlangs de Ensor won voor de beste vrouwelijke bijrol in "Waste land". Op zaterdag 12 maart wordt in Kinepolis haar nieuwste kortfilm "The Hidden Part" vertoond.

In het kader van het Afrika Filmfestival worden in maart en april ook films vertoond op 12 andere plaatsen, zoals Gent, Hasselt, Aarschot, Diest en Louvain-la-Neuve.