Aung San Suu Kyi waarschijnlijk toch geen president van Myanmar

Dat Aung San Suu Kyi president van Myanmar wordt, wordt weer wat onwaarschijnlijker. Het parlement zal vandaag namelijk beslissen dat er volgende week al een stemming moet komen over wie er nu president moet worden. Daardoor is er amper nog tijd om te onderhandelen over een wet die verhindert dat de oppositieleidster president kan worden.

Als de wet van het getal gerespecteerd zou worden, zou Aung San Suu Kyi de nieuwe president van Myanmar worden. Haar partij, de Nationale Liga voor de Democratie (NLD), heeft namelijk vorig jaar overtuigend de parlementsverkiezingen gewonnen. Maar de grondwet van het Zuidoost-Aziatische land verhindert dat de Nobelprijswinnares president mag worden. Artikel 59f verbiedt namelijk dat iemand met een buitenlandse echtgenoot of kinderen met een buitenlandse nationaliteit het staatshoofd wordt. En het geval wil dat Suu Kyi kinderen met de Britse nationaliteit heeft, uit haar huwelijk met de intussen overleden Brit Michael Aris.

Begin februari leek het alsof er nog onderhandeld kon worden over de wet en dat Suu Kyi toch nog zicht had op het presidentschap. Maar vandaag wordt die hoop de kop ingedrukt, want de tijd om te onderhandelen wordt fors ingeperkt: normaal lag de deadline op 17 maart, maar vandaag zal het parlement die vervroegen naar 9 maart. De facto blijft er dus amper nog tijd over om te praten en wordt het dus met een klap heel onwaarschijnlijk dat Aung San Suu Kyi nog president wordt.

Het heeft er alle schijn van dat de datum om een president naar voren te schuiven, gestuurd wordt door de legertop. Die heeft nog altijd de touwtjes in handen, ook na de verkiezingen van vorig jaar. Omdat Aung San Suu Kyi het presidentschap door haar vingers ziet glippen, zal de NLD waarschijnlijk een plaatsvervanger naar voren moeten schuiven, terwijl Suu Kyi genoegen zal moeten nemen met een post als minister, waarschijnlijk van Buitenlandse Zaken.