Bin Laden liet in Soedan miljoenen dollars na voor de jihad

De terroristenleider Osama Bin Laden had miljoenen dollar op een rekening in het Afrikaanse land Soedan geparkeerd. Daarmee wilde hij de "heilige oorlog", de jihad, financieren. Dat blijkt uit een tot nog toe geheim document dat de Amerikaanse administratie heeft vrijgegeven.

Het gaat om documenten die waren meegenomen tijdens de gerichte aanval op de woning van de leider van Al Qaeda in Abbottabad (Pakistan) in mei 2011. Eerder waren al enkele documenten vrijgegeven na de vraag van president Obama om "zo transparant mogelijk" te communiceren over wat men bij de inval in de woning van Bin Laden had aangetroffen.

Het "testament" over de miljoenen in Soedan is gepubliceerd in de vorm van een facsimile van het originele document, in het Arabisch met de hand geschreven en met een Engelse vertaling erbij. In de korte tekst verklaart Bin Laden dat hij "ongeveer 29 miljoen dollar " heeft geparkeerd op een Soedanese rekening. De documenten zijn te raadplegen op de website van de Amerikaanse inlichtingendienst.