Burundi begint met algemene telling van buitenlanders

In de Burundese hoofdstad Bujumbura is de registratie begonnen van de buitenlanders die in Burundi leven, zo heeft de woordvoerder van het ministerie van Openbare Veiligheid en Politie meegedeeld. Het kleine Afrikaanse land is sinds tien maanden in crisis. Internationale waarnemers waarschuwen al een tijd voor een genocide.

Alle buitenlanders moeten zich luidens de mededeling aanmelden bij de politie volgens een kalender gespreid over twee maanden, die vandaag begint. De telling "heeft als doel een biometrische vreemdelingenkaart te verschaffen aan de vreemdelingen", zo had de minister van Openbare Veiligheid, generaal Alain-Guillaume Bunyoni, half februari gezegd.

Buitenlanders in Burundi zeiden aan het Franse persbureau AFP dat ze schrik hadden van de telling, "die een voorwendsel is om ons te lokaliseren en ficheren".

"We weten niet hoe de politie deze gegevens zal gebruiken, en met het geweld dat de Rwandezen al getroffen heeft (...) denk ik dat ik ga beslissen het land te verlaten", zei een Rwandees die een veertigtal jaar geleden in Burundi geboren is. Duizenden Rwandezen die in Burundi leefden, hebben het land bij het uitbreken van de crisis verlaten, na talrijke arrestaties binnen hun gemeenschap.

De tienduizenden buitenlanders in Burundi zijn vooral Congolezen, West-Afrikanen, Omanieten en Indiërs.