Drie Belgische dollarmiljardairs samen net goed voor tien procent van Bill Gates

Net als vorig jaar staan drie Belgen in de jaarlijkse rangschikking van dollarmiljardairs van het magazine Forbes. Samen zijn ze 7,5 miljard dollar waard. De 90-jarige investeerder Albert Frère voert het Belgische trio aan met een geschat vermogen van 4,9 miljard dollar. Hij komt de top 300 van de internationale lijst binnen.
Albert Frère is de rijkste Belg

Frère stijgt van plaats 318 naar 286 in de Forbes-lijst. Zijn vermogen is tegenover vorig jaar gelijk gebleven, maar hij haalt wel zijn hoogste ranking sinds 2009.

Tweede Belg is Patokh Chodiev (63) op plaats 949. Chodiev is een zakenman in grondstoffen van Oezbeekse origine die in 1997 de Belgische nationaliteit verwierf. Hij had een minder jaar, want zakt in de Forbes-lijst van 949 naar 1.275 en zag zijn vermogen slinken van 2 naar 1,4 miljard dollar.

De derde Belg in de lijst is Marc Coucke (51). Vorig jaar was hij na de verkoop van zijn bedrijf Omega Pharma nieuwkomer op plaats 1.415. Dit jaar staat hij op 1.476. Zijn vermogen daalde volgens Forbes van 1,3 naar 1,2 miljard dollar.

Belgen borrelnootjes voor Gates

Als de drie rijkste Belgen hun vermogen samen leggen, komen ze net aan tien procent van het vermogen van Microsoft-oprichter Bill Gates, die de lijst aanvoert met een vermogen van 75 miljard dollar. Op twee staat de Spaanse Zara-eigenaar Amancio Ortega, goed voor 67 miljard dollar.v