Duitsland wil extreemrechtse partij NPD verbieden

In Duitsland buigt het Grondwettelijk Hof zich over de vraag of de extreemrechtse partij NPD verboden moet worden. Een eerdere poging in 2003 om de partij ongrondwettelijk te verklaren was op een fiasco uitgelopen.

De vraag om de NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands) te verbieden komt van de Bondsraad, de Duitse Senaat waarin de verschillende deelstaten vertegenwoordigd zijn. Die stelt dat de NPD een racistische partij is die als doel heeft de democratie in Duitsland omver te werpen en daarom ongrondwettelijk is. Het Hof in Karlsruhe heeft drie dagen voor de pleidooien uitgetrokken. Een oordeel wordt pas over enkele maanden verwacht.

De NPD werd in het begin van de jaren 60 opgericht door voormalige nazifunctionarissen en kende aanvankelijk een beperkt succes. De partij deemsterde nadien weg, maar kende vanaf 1998 weer een opgang, vooral in de voormalige DDR. In 2003 probeerden de Duitse regering, de Bondsdag en de Bondsraad samen de partij te laten verbieden, maar tijdens het proces kwam aan het licht dat de NPD tot op het hoogste niveau was geïnfiltreerd door de geheime dienst.

Omdat de nationale en deelstaatregeringen weigerden de namen van de infiltranten kenbaar te maken werd het onmogelijk vast te stellen of de gewraakte uitspraken van echte NPD-ers kwamen, of van geheime agenten. Het proces werd daarom stopgezet.

AFP or licensors

Opportuun

Het idee om een nieuwe poging te doen om de partij te verbieden kwam nadat de neonazistische terreurgroep NSU werd ontdekt en opgerold. De groep heeft in de jaren 2000-2007 tien moorden gepleegd, vooral op Duitse Turken. Het gedachtegoed van de NSU leunt nauw aan bij dat van de NPD.

Toch staat het helemaal niet vast of de partij effectief verboden zal worden. Zo moeten de aanklagers bewijzen dat er geen infiltranten meer zijn in de NPD. Volgens de advocaat van de partij is dat onmogelijk uit te maken. De  eerste procesdag is alvast ingezet met het verzoek tot het wraken van twee rechters omdat die bevooroordeeld zouden zijn.

Een verschil met het vorige proces is ook dat de Bondsdag zich ditmaal niet heeft aangesloten bij de aanvraag voor het Grondwettelijk Hof. Sommige politici stellen dat de poging tot het verbieden van de NPD niet opportuun is en dat de strijd tegen extreemrechts niet gevoerd moet worden door het verbieden van partijen.

De politieke toestand is intussen ook helemaal veranderd door de opkomst van de islamofobe groepering Pegida en de populistische partij AfD (Alternative für Deutscland). Die scheren momenteel hoge toppen door de bezorgdheid en angst van de bevolking voor de massale toestroom van vluchtelingen in Duitsland.

Na de oorlog is het maar twee keer tot het verbod van een partij in Duitsland gekomen. Het gaat om de SRP, een erfgenaam van de Nazi-partij, in 1952 en de Duitse Communistische partij in 1956.