Een op de vier bestuurders weet niet hoe te ritsen

Bijna een op de vier bestuurders kent het ritsprincipe niet. Dat blijkt uit een enquête van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). Sinds 1 maart 2014 is ritsen verplicht op plaatsen waar een rijstrook onderbroken wordt.

Het is niet dat de Belg nog nooit van het principe gehoord heeft. De overgrote meerderheid, in álle landsdelen, is vertrouwd met de term. Maar uitleggen wat die inhoudt? Dat is een ander paar mouwen.

Slechts 77 procent van de bestuurders kan uitleggen waar het juist over gaat. "Twee jaar na de invoering van het ritsprincipe in de wegcode weet bijna 1 op de 4 bestuurders nog steeds niet hoe er correct geritst moet worden", zeggen ze bij het BIVV. "Er moet dus nog heel wat gedaan worden om iedereen te informeren, zodat het systeem zijn nut kan bewijzen."

Ritsen moet op plaatsen waar een rijstrook wordt onderbroken. De bestuurder moet blijven rijden op die rijstrook tot aan de versmalling en dan pas invoegen op de aangrenzende rijstrook, waar het verkeer zich voortzet. De bestuurders op die rijstrook moeten elk om beurt een bestuurder laten invoegen.