Facebookbaas opgepakt na juridisch dispuut rond Whatsapp

De Latijns-Amerikaanse Facebookbaas Diego Dzodan is door de Braziliaanse politie opgepakt omdat hij geweigerd heeft informatie van Whatsappgebruikers door te spelen in het kader van een gerechtelijk onderzoek. Facebook is sinds 2014 eigenaar van Whatsapp, maar benadrukt dat het bedrijf "autonoom werkt".

De vraag naar het tijdelijk opheffen van privacy op sociale netwerksites in het kader van gerechtelijk onderzoek klinkt vandaag in verschillende landen. Braziliaanse autoriteiten hadden Facebook gevraagd om informatie uit Whatsappgesprekken ter beschikking te stellen in het kader van een onderzoek naar drugstrafiek. Omdat het Amerikaanse bedrijf weigerde op die vraag in te gaan, werd Diego Dzodan, vice-president van de Latijns-Amerikaanse tak van Facebook, vandaag opgepakt door de politie van Sao Paolo. Hij wordt beschuldigd van obstructie van het gerechtelijk onderzoek.

Het Braziliaanse gerecht zou Whatsapp ruim een maand geleden hebben gevraagd om enkele gesprekken openbaar te maken. Het bedrijf is sinds 2014 in handen van Facebook, dat weigert op die vraag in te gaan en daarvoor al verschillende boetes kreeg opgelegd.

"We hebben de gegevens niet"

Facebook laat in een geschreven mededeling weten dat Whatsapp als bedrijf onafhankelijk opereert. "De beslissing om een medewerker van een ander bedrijf op te pakken is extreem, niet gerechtvaardigd en overdreven."

Facebook benadrukt ook dat er geen gegevens uit Whatsappgesprekken worden opgeslagen op een server, zoals dat bij hun eigen website wel gebeurt. Facebookgegevens kunnen daardoor, op vraag van het gerecht, zeer specifiek worden verstrekt, in het kader van een gerechtelijk onderzoek. Whatsappgesprekken zijn echter altijd geëncrypteerd.

In een officiële reactie klinkt het bij Whatsapp dat het bedrijf in die mate heeft meegewerkt aan het onderzoek "als we kunnen gezien de structuur van onze dienst." Het bedrijf voegt daaraan toe dat ze geen informatie kunnen delen "waarover we niet beschikken". Whatsapp heeft geen eigen personeel in Brazilië maar opereert er volledig onder de vleugels van eigenaar Facebook.

Het is niet de eerste keer er controverse ontstaat rond Whatsapp in Brazilië. Het is een bijzonder populair communicatiemiddel en de meest gedownloade app. Ongeveer de helft van de 200 miljoen Brazilianen gebruikt Whatsapp. In december werd de applicatie op gerechtelijk bevel al 48 uur geblokkeerd, omdat het bedrijf zijn medewerking weigerde in een politieonderzoek. Facebookbaas Mark Zuckerberg was toen "verbaasd" over die "extreme maatregel".