Franse politie zet grote middelen in in Calais

Na de gedeeltelijke ontruiming van het vluchtelingenkamp in Calais gisteren, en de relatief rustige periode daarna, is de Franse politie vanmorgen opnieuw begonnen aan de ontruiming van het kamp. Waterkanonnen en traangasgeweren in de aanslag, stelde radiojournaliste Marjan Temmerman vast.

Het was nog redelijk rustig in het geïmproviseerde vluchtelingenkamp nabij de haven van Calais toen die rust vanmorgen plots verstoord werd door de komst van de politie. "Ik was met een Afghaan aan het praten toen plots een vrouw over de hoofdweg van het kamp kwam aanrennen en om hulp riep", vertelt VRT-journaliste Marjan Temmerman in het radionieuws.

Aan het deel dat gisteren ontruimd werd, stelde ze vast dat twee waterkanonnen en grote groepen politiemannen met wapenschilden en traangasgeweren in de aanslag zich opgesteld hadden. Rond 9 uur begonnen ze met de verdere ontruiming van het kamp. De politie gaat huisjes en krotten binnen en haalt de mensen eruit.

De meeste mensen stappen zelf weg met een rugzak of slaapzak. Volgens Temmerman werden enkele mensen ook weggedragen door de politie, omdat ze hun huisje niet uit wilden.

Elders in het kamp bieden enkele bewoners van het kamp geweldloos verzet door op de daken van hun huisjes te zitten. "Maar de politie treedt vrij kordaat op. Er is geen discussie mogelijk: ze moeten weg. En het traangas is ook duidelijk in de aanslag."