Grote Belgische drone van onderzoekscentrum neergestort in Frankrijk

Een grote Belgische drone van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) in Mol is neergestort in het departement Aisne, nadat hij het Franse luchtruim was binnengedrongen. Het toestel heeft geen schade aangericht op de grond.
Archieffoto: een grote militaire drone op de luchtmachtbasis in Florennes.

De drone, een onbemand vliegtuigje met een vleugelwijdte van meer dan 3 meter, was opgestegen in Weelde maar daarna verloor VITO de controle. Eerst kwamen twee F-16's van Kleine Brogel te hulp om het toestel tijdens zijn vlucht te bewaken, daarna nam de Franse luchtmacht het over.

Het onbemande vliegtuig werd vervolgens geëscorteerd door een Frans gevechtsvliegtuig en vloog twee uur rond in het Franse luchtruim, voor het neerstortte in een veld in Dizy-le-Gros, op een vijftigtal kilometer van Reims.

"Door onbekende oorzaak controle verloren over drone"

VITO weet naar eigen zeggen niet waarom de drone het contact met het grondstation is kwijtgeraakt. Ook een noodlandingsfunctie werkte niet. Testvluchten met dit type toestel worden nu ook gestaakt.

De drone verloor door een nog onbekende reden het contact met het grondstation. "De aanwezige crew heeft meteen alle voorgeschreven stappen van de veiligheidsprocedure gevolgd", aldus VITO in een persbericht. Het toestel is geprogrammeerd om bij contactverlies een noodlanding te maken. "Het toestel heeft de noodlanding echter niet uitgevoerd."

"Via de transponder kon de militaire luchtverkeersleiding het toestel permanent blijven lokaliseren. De luchtverkeersleiding heeft vervolgens de noodprocedure gestart met inbegrip van het inzetten van militaire vliegtuigen om het onbemande toestel te escorteren. Het toestel is in Noord-Frankrijk op een uitgestrekt weiland geland, ongeveer twee uur na het opstijgen in Weelde."

Onderzoek

Nog volgens de onderzoeksinstelling hebben de lokale autoriteiten het toestel in veiligheid gebracht en is er geen enkele lichamelijke noch materiële schade aangericht. "VITO was de hele tijd in overleg met de Belgische en Franse autoriteiten om de operatie in goede banen te leiden", klinkt het voorts. Het was niet de eerste vlucht van het onbemande luchtvaarttuig en de crew, zegt VITO. Er is ook een risicoanalyse uitgevoerd voorafgaand aan de ingebruikname.

"Eens de Franse autoriteiten het toestel vrijgeven, kunnen de VITO-experten samen met de fabrikant en de FOD Mobiliteit en Transport onderzoeken wat er juist is misgegaan. Waarvoor de test diende, werd niet vermeld.