Holebikoepel gaat homoseksuele asielzoekers begeleiden

In ons land start Çavaria, de koepel voor holebi- en transgenderorganisaties, samen met Fedasil een proefproject om holebi's in asielcentra te begeleiden. Het project moet voorkomen dat de holebi's en transgenders onder de asielzoekers in aparte centra zouden moeten worden opgevangen wanneer ze gevaar lopen voor geweld. In Nederland is een voorstel in die zin goedgekeurd.
Archieffoto ter illustratie.

Een exact zicht op meldingen van incidenten in asielcentra heeft Çavaria niet, maar volgens de koepel krijgen holebi's en transgenders bij de asielzoekers ook bij ons af te rekenen met problemen. "Al wordt het probleem sowieso niet genoeg gerapporteerd", zegt woordvoerder Jeroen Borghs in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Je moet je veilig genoeg voelen om te vertellen aan het personeel van het asielcentrum dat er iets is gebeurd. Bovendien zijn die mensen die zijn weggevlucht uit hun thuisland wegens hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit niet gewoon om er openlijk over te praten. Er is zoveel schroom."

Daarom vindt Çavaria het belangrijk dat het personeel in asielcentra op tijd signalen kan opvangen en die correct kan beantwoorden. De koepelorganisatie start daarom nu een proefproject in samenwerking met Fedasil.

"Wij willen een aantal personeelsleden van asielcentra opleiden zodat zij een referentiepersoon kunnen worden over het thema holebi en transgender. Op die manier moeten zij een kenniscentrum worden binnen het asielcentrum om andere collega's te helpen in de begeleiding van asielzoekers", legt Borghs uit.

Op zoek naar vrijwilligers

Çavaria hoopt in eerste instantie vier asielcentra bereid te kunnen vinden en binnen een jaar met alle asielcentra in het land te kunnen samenwerken. "En het stopt natuurlijk niet eens asielzoekers als vluchteling erkend zijn", aldus woordvoerder Borghs.

"We zijn ook op zoek naar vrijwilligers die mensen willen begeleiden in het leven na het asielcentrum: de eerste stappen bij het zoeken naar een job, een huis en in het verenigingsleven. Want die mensen kunnen niet terugplooien op hun gemeenschap die hier al woont, omdat ze net die gemeenschap van hun land zijn ontvlucht wegens hun geaardheid."

"Geen vragende partij voor aparte opvang"

Met het project wil Çavaria voorkomen dat er op termijn aparte opvang zou moeten worden geïnstalleerd voor asielzoekers die holebi of transgender zijn.

In Nederland heeft de Tweede Kamer vandaag een motie in die zin goedgekeurd, met name om een aparte en veilige asielopvang in te richten voor kwetsbare groepen. Het gaat dan vooral om holebi's en transgenders, maar ook christenen zouden in aanmerking komen als ze gevaar lopen. Regeringspartij PvdA stemde voor, de liberale VVD van premier Mark Rutte is tegen.

"Çavaria is daar geen vragende partij voor, maar blijkbaar was er in Nederland nood aan", aldus Borghs.