ICE-beurs zou Londen-Frankfurt-fusie willen kelderen

De Amerikaanse beurs ICE overweegt om een overnamebod uit te brengen op de beurs van Londen (LSE). ICE zou een plan tot fusie tussen de LSE en Deutsche Börse, de eigenaar van de beurs van Frankfurt, willen dwarsbomen. Ook CME-groep uit Chicago zou op de loer liggen.
AP2011

Enkele dagen geleden maakte de London Stock Exchange (LSE) bekend dat er fusiegesprekken aan de gang waren met Deutsche Börse, het moederbedrijf van onder meer de tegenhanger in Frankfurt.

Het agentschap Bloomberg meldt nu dat er kapers op de Londense kust zijn. Zo zou Intercontinental Exchange (ICE), de beurzengroep uit Atlanta in de VS die eerder ook de beurs van New York overnam, een rivaliserend bod wil uitbrengen op de LSE.

Topman Xavier Rolet van de LSE denkt echter dat een "fusie van gelijken" met Frankfurt nog altijd de beste optie is, ook al zou ICE meer bieden voor de aandeelhouders. Rolet wil nog altijd voortgaan met de gesprekken en zal ontslag nemen als de fusie een feit wordt.

Overigens zou ook de beurzengroep CME (Chicago Mercantile Exchange) met een groep investeerders overleggen over een mogelijk bod op LSE. De strijd over overnames en fusies in de beurzenwereld flakkert dus opnieuw op.

AP2008

ICE, een agressieve nieuwkomer

ICE met zetel in Atlanta werd in 2000 opgericht door Jeffrey Sprecher (foto in tekst) en wordt financieel gesteund door Wall Street-giganten zoals Goldman Sachs en Morgan Stanley, maar ook door BP, Total, Shell, Deutsche Bank en Société Générale.

Aanvankelijk was het een handelsplatform voor energie en in 2001 nam ICE de Londense oliebeurs IPE over. Er kwamen nog andere overnames, maar drie jaar geleden sloeg ICE een grote slag door de overname van de transatlantische beurzengroep NYSE Euronext, de groep achter de beurzen van New York, Parijs, Brussel, Amsterdam en Lissabon.

ICE werd zo de eigenaar van de beurs van New York op Wall Street, maar verzelfstandigde de Europese aandelenbeurzen waarin het geen interesse had. De Londense LIFFE -een van de belangrijkste derivatenbeurzen ter wereld en ook een onderdeel van Euronext- bleef echter in handen van ICE en was bovendien het belangrijkste doelwit.