Israël weigert Belgische parlementaire delegatie toegang tot Gaza

Een delegatie van Belgische parlementsleden die op missie zijn in de Palestijnse gebieden heeft vandaag van Israël geen toegang gekregen tot de Gazastrook. Dat laat PS-Kamerlid en delegatieleider Gwenaëlle Grovonius weten.
PS-Kamerlid Gwenaëlle Grovonius hier naast Kamervoorzitter Siegfried Bracke

Het was de bedoeling dat de Belgische delegatie in Gaza verschillende ngo's zou ontmoeten. De Belgen waren daartoe uitgenodigd door het UNRWA, de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten. Om de ontmoeting in Gaza mogelijk te maken, werden alle noodzakelijke officiële contacten gelegd door de Belgische autoriteiten, zowel in België als ter plaatse, zegt Grovonius.

"Toch werd de delegatie op het laatste nippertje de toegang tot Gaza ontzegd. De Israëlische autoriteiten weigerden een toegangspas te geven."

Grovonius spreekt van "een onaanvaardbaar machtsmisbruik". Gaza "is geen deel van Israël volgens de grenzen die door de internationale gemeenschap erkend zijn, waardoor het dus onaanvaardbaar is dat de Israëlische autoriteiten zichzelf het recht toekennen de toegang te ontzeggen aan een officiële delegatie van buitenlandse parlementsleden".

De PS-politica vraagt zich af wat de onderliggende redenen kunnen zijn. "Probeert men nog maar eens te verhullen wat de zonder twijfel betreurenswaardige humanitaire toestand is waarin Gaza zich bevindt sinds de vernietigende militaire operatie die Israël er in 2014 uitvoerde?"

Grovonius gaat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) over de zaak interpelleren.