Jambon wil digitale vingerafdrukken op identiteitskaart laten onderzoeken

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zal de Privacycommissie vragen zich te buigen over de registratie van digitale vingerafdrukken op de identiteitskaart. Dat heeft de N-VA-vicepremier verklaard tijdens een bezoek aan de Marokkaanse hoofdstad Rabat. Coalitiepartner Open VLD loopt alvast niet warm voor het idee. Ook de Privacycommissie wijst het idee af.

Sinds 1975 moeten Marokkaanse inwoners van ouder dan 18 jaar hun vingerafdrukken laten nemen. Die gegevens worden sinds 2008 gedigitaliseerd en zijn toegankelijk voor de veiligheidsdiensten door middel van de identiteitskaart.

Tijdens een werkbezoek aan de Direction des Systèmes d'Information de Télécommunication et d'Identification (DSITI) stelde minister Jambon dat de technologie in ons land voorhanden is, maar dat het debat nog open is. "Ik denk dat we kunnen evolueren in deze discussie. Ik ga de Privacycommissie vragen onder welke omstandigheden we dat systeem kunnen invoeren."

Binnen de regering is de kwestie al aangehaald en wordt erover gediscussieerd. Volgens premier Charles Michel (MR) moet de visie van het ontwerp genuanceerd zijn. Zo moeten er garanties worden ingebouwd om elk misbruik te vermijden.

"In strijd met Europees Vedrag voor de Rechten van de Mens"

De Privacycommissie zegt dat een veralgemeende opslag van vingerafdrukken niet kan, omdat dit strijdig is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. "Vandaag is er een brede consensus in de Raad van Europa dat een dergelijke algemene verplichting niet overeenstemt met de geldende wetgeving", klinkt het.

"Een veralgemeende opslag van vingerafdrukken kan niet worden aanvaard en is strijdig met artikel 8 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Dit staat niet in de weg dat in bepaalde omstandigheden de vingerafdrukken van bepaalde personen (veroordeelden) wel worden opgeslagen door politie en justitie. Dit is trouwens al decennia het geval in België, net zoals in de meeste andere landen."

"Zijn we plots allemaal terreurverdachten geworden?"

Open VLD wil alvast niet weten van het opslaan van de vingerafdrukken van alle Belgen. "Een disproportionele maatregel", zo noemt vicepremier Alexander De Croo de piste die zijn N-VA-collega Jan Jambon opperde. "Of zijn we plots allemaal terreurverdachten geworden?"

De Croo merkt op dat een soortgelijk voorstel al besproken is in de schoot van de regering, maar niet werd aangenomen. "Het is weinig efficiënt om voortdurend dezelfde debatten te heropenen. Zo komen we niet vooruit."

Wel besliste de regering om de vingerafdrukken te verzamelen van de mensen die volgens de dreigingsanalisten van het OCAD een gevaar vormen en op de zogenaamde OCAD-lijst staan. Maar dat wil Open VLD dus niet uitbreiden naar alle Belgen.

Ook partijgenoot Bart Tommelein, die als staatssecretaris bevoegd is voor privacy, plaatst "serieuze vraagtekens" bij de piste van Jambon. "Het is goed dat meneer Jambon zich vragen stelt bij het evenwicht tussen veiligheid en privacy, maar dan misschien best om daar politiek overleg over te plegen en de staatssecretaris voor Privacy even te contacteren", merkt hij fijntjes op.