Leuvense schepen protesteert tegen "seksistische" reclame Sportoase

Denise Vandevoort (SP.A), Leuvens schepen van Gelijke Kansen en Discriminatie, protesteert in een mededeling tegen de volgens haar "seksistische" affiche waarmee Sportoase in Leuven reclame maakt voor zijn fitness. Op de affiche prijken een "dunne" en een "dikke" vrouw samen met de vraag: "How do you want to feel this summer? Fit or jealous?!"

"De affiche doet vermoeden dat de "dikke" vrouw jaloers is op de taille van de "dunne". Heel wat vrouwen ervaren dit soort boodschappen als denigrerend. Gezond en mager zijn geen synoniemen van elkaar. Sporten draait ook om gezondheid en niet om een smalle taille", zegt Vandevoort, die de affiche afdoet als "fat-shaming".

Vandevoort onderschrijft ondertussen de klacht die een Leuvenaar tegen de affiche indiende bij de Jury voor Ethische Praktijken inzake Reclame (JEP). De campagne is volgens haar ook contraproductief voor Sportoase. "Mensen met een maatje meer voelen zich hierdoor immers niet echt welkom in het sportcomplex, aangezien Sportoase hen hiermee belachelijk maakt. Een Leuvense dansschool die lokalen huurt bij Sportoase heeft me al laten weten geschokt te zijn."