Merkel wint opnieuw aan populariteit in eigen land

Meer dan de helft van de Duitsers heeft aangegeven tevreden te zijn met hun bondskanselier. Angela Merkel wint opnieuw aan populariteit bij het Duitse volk, terwijl haar belangrijkste concurrent Horst Seehofer aan populariteit verliest. Toch blijven de meeste Duitsers het oneens met Merkels vluchtelingenbeleid.

Uit een grootschalige enquête blijkt dat 54 procent van de Duitsers "tevreden" of "zeer tevreden" is met bondskanselier Angela Merkel. Een belangrijke opsteker voor Merkel, want tijdens de aanhoudende vluchtelingencrisis leek ze steeds meer vertrouwen te verliezen.

Bovendien zijn er half maart verkiezingen in drie van de zestien Duitse deelstaten. Deze verkiezingen worden gezien als een referendum voor Merkels aanpak van de vluchtelingencrisis.

De huidige Duitse bondskanselier wint niet enkel aan vertrouwen, ook zet Merkel voor het eerst in maanden Horst Seehofer (foto), haar belangrijkste tegenstander, op grote afstand in de populariteitspoll.

De CSU-voorzitter Seehofer - en dus lid van de zusterpartij van Merkels CDU - uitte al meermaals zijn kritiek op de vluchtelingenpolitiek van Merkel. Horst Seehofer heeft zelfs gedreigd naar de rechter te stappen als Duitsland de instroom van vluchtelingen geen halt toe roept.

Even populair als Merkel

Zeker in de maanden december en januari schaarden meer Duitsers zich achter Horst Seehofer en was hij op een bepaald moment even populair als Angela Merkel.

In de recentste peiling naar "politieke tevredenheid" haalde de Duitse bondskanselier een percentage van 54 procent en won ze bijna 10 procent ten opzichte van de vorige peiling. Horst Seehofer daarentegen haalde 38 procent en verloor 7 procent.

"Merkel gaat veel stemmen verliezen"

Angela Merkel had het niet onder de markt in eigen land, ook in Europa kreeg ze een hoop kritiek over zich heen. N-VA-voorzitter Bart De Wever was recent enorm scherp voor Merkel. "Europa heeft onder leiding van Angela Merkel bijzonder veel tijd verloren in de vluchtelingencrisis, en betaalt daar nu de prijs voor", vertelde De Wever. Volgens hem zal Merkel door haar vluchtelingenbeleid veel stemmen verliezen in eigen land.

Het is inderdaad correct om te stellen dat de Duitse bevolking het niet eens is met het asielbeleid van Merkel. Bijna 60 procent van de Duitsers geeft aan niet tevreden te zijn met Merkels vluchtelingenpolitiek.

Toch staat Angela Merkel electoraal opnieuw sterk. De Duitsers zijn vooral bezorgd over de komst van de vluchtelingen, zeker na de incidenten in Keulen. Maar ze vinden wel dat Merkels humane aanpak respect verdient.

Merkel is wel nog lang niet zo populair als ze een jaar geleden was, maar lijkt op de goede weg. Pas met de deelstaatverkiezingen half maart zal het duidelijk zijn hoeveel vertrouwen de Duitse bevolking heeft in Merkel.