New Yorkse rechter steunt Apple in strijd tegen FBI

Apple heeft in het conflict met de FBI over zijn weigering om toegang te verschaffen tot een iPhone van een terrorist, een symbolische overwinning geboekt in een gelijkaardige rechtszaak in New York. Daar ging het over een smartphone van een drugsdealer. Volgens de rechter kan het bedrijf niet verplicht worden om de telefoon te kraken.

De overheid baseert zich op de "All Writs Act" uit 1789 om het bedrijf hiertoe te dwingen, maar die is volgens de rechter niet toepasbaar omdat het Congres de wet niet heeft aangenomen. Apple kan dan ook niet verplicht worden samen te werken met de speurders, luidt het verdict.

De rechtszaak in New York houdt verband met een drugsdealer, de zaak in Californië heeft betrekking op de iPhone van een terrorist die eind vorig jaar in San Bernardino veertien mensen doodschoot. Er is geen rechtstreeks verband tussen beide zaken, maar het gaat wel om symbolisch belangrijke rechtspraak die het bedrijf zeker zal aanwenden om zijn weigering te staven.