Nieuwe actie bij loodsen treft schepen vanaf 340 meter

Schepen langer dan 339 meter kunnen de Schelde voorlopig niet meer opvaren met Belgische loodsen. Sinds gisterochtend is bij hen een actie aan de gang. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Flows. Aanleiding voor het conflict zou zijn dat de loodsen een betere vergoeding willen voor het beloodsen van de erg grote schepen.
Archieffoto

Voorlopig zouden drie schepen getroffen zijn. "Twee schepen dienden zich kort na middernacht aan. Eén is niet opgevaren, een ander met Nederlandse beloodsing wel, wetende dat het wellicht niet zal kunnen vertrekken", zegt woordvoerder Yves Verspreet van de Beroepsvereniging van Loodsen. Ook de Eleonora Maersk zou niet opgevaren zijn.

Over het waarom van de actie komt een kordate "geen commentaar". De actie zou wel aanhouden "zo lang dat nodig is", klinkt het nog.

Nog volgens Verspreet zouden naast de Onafhankelijke Vereniging van Loodsen ook de vakbonden mee actievoeren.