Private partner wil scholen niet openstellen na lesuren

Heel wat scholen die samen met een private partner gebouwd zijn, mogen van die private partner hun gebouwen niet zomaar ter beschikking stellen van lokale verenigingen of sportclubs. Dat klaagt oppositiepartij Groen aan. De Vlaamse overheid pleit wel voor een dubbel gebruik, maar sommige private partners vrezen te snelle slijtage; en eisen meer geld in de plaats.
© Joncheray / Andia.fr
Archieffoto

Volgens Groen ontmoedigt de publiek-private samenwerking Scholen van Morgen het gebruik van schoolgebouwen na de schooluren. Omdat er sneller slijtage op de gebouwen dreigt te komen, wil Scholen van Morgen de verenigingen meer laten betalen, weet Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman.

"Dat is voor ons toch wel een beetje een foute ingesteldheid. De Vlaamse regering schuift het dubbel gebruik echt naar voren, want dat is efficiënt inzetten van middelen", zegt Meuleman in het radionieuws. Het is efficiënter om scholen na de schooluren open te stellen, dan op zoek te moeten gaan naar een nieuwe sporthal of verenigingszaal, vindt Meuleman.

Maar Scholen van Morgen ziet dat dubbelgebruik dus niet zitten. Scholen van Morgen werd in 2006 opgezet onder oud-minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (SP.A), met de bedoeling om 200 nieuwe schoolgebouwen te bouwen die na de lesuren opengesteld zouden worden.

De bouwheer achter de publiek-private samenwerking was AG Real Estate. Die staat 30 jaar lang in voor het onderhoud van de gebouwen en ziet die schoolgebouwen in de eerste plaats als een investering die niet ontwaard mag worden door extra slijtage, stelt Groen. Hij probeert de waarde van een gebouw gedurende 30 jaar maximaal op peil te houden.

"We wisten dit niet toen we eraan begonnen"

Groen wil dat Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) ingrijpt en een einde maakt aan "deze kafkaïaanse toestand". "De mensen in de buurt, de jeugdverenigingen hebben het recht om die gebouwen te gebruiken, ze werden deels gefinancierd met belastinggeld. Het dubbel gebruik van de gebouwen mag niet verhinderd worden door winstbejag van privépartners."

Minister Crevits heeft dat intussen gedaan. Zij vindt dat de privé-partners geen misbruik mogen maken van contracten en vraagt hen redelijke voorwaarden en geen misbruik te maken van de situatie.

Ook de onderwijsnetten zelf klagen. "De bouwheer straft openstelling af", zegt Dirk Vanstappen van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen in De Morgen. Ook het Gemeenschapsonderwijs (GO!) heeft naar eigen zeggen de toestand al aangeklaagd bij de overheid. "We wisten dit immers niet toen we eraan begonnen. Deze gang van zaken is voor ons een groot knelpunt", zegt  woordvoerder Sarina Simenon in de krant.

De woordvoerder van Scholen van Morgen en AG Real Estate geeft toe dat de contracten minder flexibel zijn, maar noemt het tegelijkertijd logisch.