Protest tegen bonus van 1,5 miljoen voor topman Delhaize

De raad van bestuur van Delhaize wil topman Frans Muller na de fusie met Ahold belonen met een bijkomende bonus, om hem aan boord te houden en "de continuïteit te verzekeren". Muller zou dan recht hebben op aandelenopties ter waarde van 1,5 miljoen euro. Onterecht, vindt adviesbureau ISS, dat de aandeelhouders oproept de bonus te verwerpen.
Nicolas Maeterlinck

Frans Muller wordt als CEO van Delhaize als de hoofdarchitect van de fusie met Ahold beschouwd. Na die fusie neemt Muller genoegen met een gedeelde topfunctie, samen met Ahold-topman Dick Boer.

Muller moet de integratie van beide bedrijven in goede banen leiden. Volgens de raad van bestuur van Delhaize bestaat er echter een risico dat Muller na een bepaalde tijd zou opstappen, omdat hij - volgens de raad - een "beperkte aandelenpositie" zou hebben.

Om dat risico te verkleinen en de "continuïteit te verzekeren" stelt het renumeratiecomité van de raad van bestuur voor om Muller te belonen voor zijn trouw, met een aandelenbonus van 1,5 miljoen euro.

Welles-nietes

Dat is niet naar de zin van adviesbureau ISS, zo schrijft De Tijd. Volgens ISS is het loonpakket van Muller er al op gericht om hem aan boord te houden. Een bijkomende bonus is dan ook niet nodig. ISS roept de aandeelhouders dan ook om de bonus te verwerpen.

ISS is niet zomaar een adviesbureau. Het heeft een grote invloed bij institutionele beleggers, en zo zijn er veel bij de aandeelhouders van Delhaize. Vorig jaar slaagde ISS er al in om het remuneratierapport van Delhaize door de aandeelhouders te laten wegstemmen. Een zeer uitzonderlijke zaak, weet De Tijd. Ook in andere bedrijven kreeg ISS al het een en ander voor mekaar.

De extra bonus voor Muller zal wellicht ook wrang smaken bij de vakbonden van Delhaize. Muller bereikte vorig jaar nog een sociaal akkoord met de bonden over een herstructureringsplan voor de supermarktketen. Daarbij werden 1.800 banen geschrapt.

Toen de intentie om met Ahold samen te smelten bekend raakte, leidde dat bij de bonden tot de vaststelling dat "de bruid mooi werd opgesmukt om ze daarna uit te huwelijken". 1.800 geschrapte banen tegenover een riante bonus voor de topman, is moeilijk te slikken voor de bonden.

Delhaize zelf vindt de kritiek onterecht en beweert dat ISS zijn advies op verkeerde bedragen baseert. Het bedrijf zwaait ook met het advies van het Amerikaanse bureau Glass Lewis, dat de bonus voor Muller wel redelijk vindt.

Wat doen de aandeelhouders?

Op 14 maart moeten de aandeelhouders van Delhaize zich uitspreken over de fusie met Ahold. Die fusie krijgt overigens wel een gunstig advies van ISS. De bonusdiscussie belooft de buitengewone vergadering extra spannend te maken.

Voor de fusie is een drievierdemeerderheid nodig, voor de bonus van Muller volstaat een gewone meerderheid van vijftig procent plus één aandeel.

Niet de eerste "aanblijfbonus"

Het is niet de eerste keer dat Delhaize de portefeuille opentrekt voor zijn topmannen; en dat tot controverse leidt. In 2013 kreeg ex-CEO Pierre-Olivier Beckers een gouden handdruk van 7,6 miljoen euro.

Later raakte bekend dat Delhaize een aantal topmannen aan zich wilde binden door ze een "aanblijfbonus" uit te keren. Dat gebeurde nadat Muller Beckers was opgevolgd.

Die aanblijfbonus bleek echter een maat voor niets, want Roland Smith en Stéfan Descheemaecker, respectievelijk de topmannen in Amerika en Europa en allebei geïnteresseerd in de functie van CEO, vertrokken toch.

Koninklijke Ahold Delhaize

Gisteren raakte trouwens bekend dat de nieuwe fusiegroep naar alle waarschijnlijkheid "Koninklijke Ahold Delhaize" zal heten. De Nederlandse koning Willem-Alexander heeft er mee ingestemd om de nieuwe groep het predicaat "Koninklijke" mee te geven.

Ahold heeft dat predicaat nu al, sinds 1987. Het kreeg de titel naar aanleiding van het honderdjarige bestaan van het bedrijf.

Als Ahold en Delhaize fuseren, zal de groep meer dan 6.500 winkels hebben en meer dan 375.000 mensen te werk stellen in Europa en de Verenigde Staten.