Republikeinse leiders hebben ook kritiek op Trump

De Republikeinse miljardair Donald Trump lijkt steeds meer op de heupen te werken van zijn eigen partijgenoten. Zowel de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden als de Senaat uiten nu kritiek zonder zijn naam te noemen.

Op de valreep van "Super Tuesday" -voorverkiezingen in twaalf staten- zitten de Republikeinen verveeld met de oproep van David Duke, de voorman van de racistische Ku Klux Klan (KKK) om voor Donald Trump te stemmen. Nog erger vinden velen in de VS dat Trump daarop geen afstand wilde nemen van de KKK, die indertijd berucht was wegens het mishandelen en doden van zwarten, Joden en andersdenkenden.

"Dit maakt Trump onverkiesbaar", zo reageerde zijn Republikeinse rivaal Marco Rubio onmiddellijk, maar nu reageren ook de Republikeinse voorzitters van het Congres, weliswaar zonder de naam van Trump te noemen.

Volgens Paul Ryan (foto in tekst), de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, moet iedereen die de presidentskandidaat van de Republikeinse partij is, elke band met racistische personen of groepen verwerpen. Mitch McConnell, de voorzitter van de Senaat, riep de Republikeinse senatoren om op David Duke, zijn KKK en zijn racisme te verwerpen.

Het is duidelijk dat de Republikeinse verkozenen erg in hun maag zitten met de affaire tussen Trump en de KKK, zeker omdat er in november naast een president ook een volledig nieuw Huis en een derde van de Senaat verkozen wordt. 

De bekende senator John McCain -die zelf eerder al de wind van voren kreeg van Trump- klaagt intussen over het "erg lage niveau van deze kiescampagne".