Sanders hoopt op hoge opkomst op Super Tuesday

In de Verenigde Staten zijn de stembureaus opengegaan voor de voorverkiezingen voor het Witte Huis. Op Super Tuesday worden in twaalf staten afgevaardigden gekozen die bepalen wie zich kandidaat mag stellen voor de Republikeinse en Democratische partij.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed without permission.

Op deze hoogdag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen ligt zowat een vijfde van de afgevaardigden voor de Republikeinse Conventie te grabbel en een kwart van de afgevaardigden voor de Democratische Conventie. Op die partijbijeenkomst maakt men uit welke kandidaat uiteindelijk aan de presidentsverkiezingen mag deelnemen. Voorlopig lijken Hillary Clinton bij de Democraten en Donald Trump bij de Republikeinen over de beste papieren te beschikken.

De Democratische kandidaat Bernie Sanders heeft zijn stem uitgebracht in zijn thuisstaat Vermont. Sanders zei achteraf dat hij hoopt op een hoge opkomst. "Als de opkomst hoog is dan zullen we het goed doen, anders zal het moeilijk worden". Sanders is ervan overtuigd dat na vandaag nog niets beslist zal zijn en dat de campagne zal doorgaan tot de Democratische Conventie in juli.

Onze correspondent Tom Van de Weghe bevindt zich aan een stemlokaal in Austin, in de staat Texas. Daar hebben veel kiezers vorige week hun stem al uitgebracht. Uit gesprekken met kiezers lijken de topfavorieten Trump en Clinton het goed te doen.

Aan de oostkust sluiten de eerste stembureaus woensdag om 1 uur Belgische tijd. Dan zijn er al de eerste exitpolls te verwachten. Maar door de tijdzones en de uiteenlopende stemprocedures zal het urenlang uitslagen regenen.

Trump verliest eindstrijd

Uit een peiling van CNN blijkt intussen dat bij hypothetisch landelijke verkiezingen de twee overblijvende Democratische kandidaten, Hillary Clinton en Bernie Sanders, de Republikein Donald Trump zouden verslaan. De vroegere First Lady zou het onder de geregistreerde kiezers halen van Trump met 52 tegen 44 procent.

Maar als ze zou moeten opboksen tegen de twee andere favorieten van de Grand Old Party (GOP) moet ze de duimen leggen: Marco Rubio zou aan 50 procent komen en Clinton aan 47 procent. Een strijd met Ted Cruz levert 49 procent op voor Cruz en 48 procent voor Clinton.

Bernie Sanders torent van zijn kant boven de drie Republikeinse topfavorieten uit: 57 tegen 40 procent ten opzichte van Cruz, 55 tegen 43 procent ten opzichte van Trump en 53 tegen 45 procent ten opzichte van Rubio.

Indien de vroegere burgemeester van New York Michael Bloomberg zich als onafhankelijke in de strijd zou gooien, dan zou hij de kansen van Clinton tegen Trump meer belasten dan die van Sanders. Maar globaal gezien is het animo voor Bloomberg niet groot, aldus CNN.

De peiling dateert van 24 tot 27 februari. Het panel was lukraak nationaal samengesteld en bestond uit 1.001 volwassen respondenten. Onder de 920 geregistreerde kiezers bedraagt de foutenmarge plus minus 3 procentpunt.