SP.A zet "progressieve agenda" tegenover regeringsbeleid

SP.A-voorzitter John Crombez heeft een "progressieve agenda" voorgesteld als antwoord op wat hij het onrechtvaardige regeringsbeleid noemde. De agenda bestaat uit drie voorstellen. Crombez lanceerde zijn voorstel tijdens het politieke onlinedebat "De Meulemeester in Debat" op de VTM-nieuwssite, waarin hij de degens kruiste met zijn CD&V-collega Wouter Beke. Crombez hoopte op de steun van CD&V voor de uitvoering van de agenda bij de komende begrotingscontrole.

John Crombez laakte het "onrechtvaardige beleid" van de meerderheidspartijen. De bedrijven krijgen kortingen, maar de mensen betalen het gelag. "De harde realiteit is dat de helft meer ouders een incassobureau over de vloer kregen omdat ze hun schoolfactuur niet meer kunnen betalen", wierp hij Wouter Beke voor de voeten. Daarom heeft de SP.A een progressieve agenda klaar voor de begroting. Hij rekent op steun van de CD&V.

De agenda bestaat uit drie punten. De rusthuisfactuur mag niet hoger liggen dan het pensioen. De prijs van de kinderopvang wordt met 10 procent verlaagd, in plaats van de fiscale aftrek die pas later effect heeft. En ten slotte dient de btw op elektriciteit opnieuw op 6 procent in plaats van 21 procent gebracht te worden.

Wouter Beke zag een nieuwe verlaging van de btw op elektriciteit niet zitten. Dat kost enorm veel, en het is geen progressieve, duurzame of groene maatregel, zei de CD&V-voorzitter, verwijzend naar het standpunt van de Bond Beter Leefmilieu ter zake.

Beke: "Realiteit is dat iedereen die werkt, netto meer heeft"

Wouter Beke verdedigde verder het beleid van de Vlaamse en federale regering. De Vlaamse energieheffing of "Turteltaks" is er volgens hem gekomen om de schulden uit het verleden terug te betalen en om ervoor te zorgen dat er geen lood in de schoenen zit voor de toekomst. Hij wees er ook op dat de 280.000 gezinnen die het het moeilijkst hebben geen 100 euro, maar slechts 25 euro heffing moeten betalen.

Hij verweet ook John Crombez de mensen bang te maken. "De realiteit is dat iedereen die werkt meer netto op zijn loonbriefje krijgt."