Tusk probeert landen Balkanroute in de pas te laten lopen

Europees president Donald Tusk is op rondreis langs de landen van de Balkanroute. Hij wil hen overtuigen samen mee te zoeken naar een Europese oplossing voor de vluchtelingencrisis. Maandag is er een Europese top over het vluchtelingenprobleem.
Europees president Tusk en de Oostenrijkse premier Faymann.

De meeste landen op de Balkanroute hebben de voorbije weken eenzijdig maatregelen genomen om de stroom aan vluchtelingen te beperken. Zo heeft Oostenrijk als eerste een bovengrens bepaald voor het aantal vluchtelingen dat het per dag wil opnemen of doorsturen naar Duitsland. Andere Balkanlanden hebben dat voorbeeld gevolgd. Macedonië wil alleen nog vluchtelingen met geldige papieren uit Syrië en Irak toelaten, waardoor duizenden vluchtelingen vastzitten in Griekenland.

Tusk is zijn rondreis begonnen in Oostenrijk. Hij pleitte daar voor een betere bewaking van de Europese buitengrenzen. "Ik weet dat het instellen van effectieve controles aan de grenzen geen gemakkelijke beslissing is", zei Tusk. "Maar de waarheid is dat er geen alternatief is. Ik kan alleen maar hopen dat deze moeilijke waarheid eindelijk door iedereen in Europa wordt verstaan".

Turkije

Na zijn bezoek aan Oostenrijk reist Tusk door naar Slovenië en morgen naar Kroatië en Macedonië. Donderdag gaat hij  naar Griekenland en vervolgens ook naar Turkije. In Ankara zal hij met premier Ahmet Davutoglu praten. Vrijdag is er in Istanboel een ontmoeting met president Recep Tayyip Erdogan.

Maandag vindt in Brussel een top plaats waar de Europese leiders opnieuw met Davutoglu gaan praten. Europa dringt aan op een snellere uitvoering van het gemeenschappelijk actieplan. In ruil voor financiële steun, nieuwe openingen in het toetredingsproces en andere gestes verlangen de Europeanen van de Turken dat ze veel meer gaan doen om te beletten dat vluchtelingen de oversteek vanuit Turkije naar Griekenland maken.