Twintig procent meer interimjobs in twee jaar

Het aantal interimjobs in België is in twee jaar tijd met twintig procent gestegen. "Het gaat om zo'n 350.000 mensen, studenten niet meegerekend", zegt Herwig Muyldermans, algemeen directeur van Federgon, de federatie van HR-dienstverleners, in Gazet van Antwerpen.

Uitzendwerk is volgens hem populairder geworden omdat de economie heropleeft. "Bedrijven weten niet zeker of die heropleving aanhoudt, waardoor ze veel mensen eerst met een uitzendcontract in dienst nemen. Een tweede reden voor de stijging van het aantal interimjobs, is de afschaffing van de proefperiode. Werkgevers willen dat via uitzendarbeid compenseren", luidt het.

Volgens Jan Denys van de uitzendgroep Randstad nemen bedrijven ook steeds meer 50-plussers via een uitzendcontract aan. "Zo'n 10 procent van de mensen met een uitzendcontract is 50-plusser. Hun aandeel stijgt met bijna één procent per jaar", zegt Denys. "Bedrijven willen via uitzendcontracten uittesten of oudere werknemers nog voluit voor hun job willen gaan."

Uit cijfers die Vlaams Parlementslid Emmily Talpe (Open VLD) opvroeg bij Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA), blijkt dat 26 procent van de 50-plussers met een uitzendcontract na één jaar een vast contract heeft. Na twee jaar is dat 34 procent.