Universele smartphonelader op komst dankzij crowdfundingactie

LMcable is bezig met de ontwikkeling van een gsmoplader, die zowel over een USB-aansluiting als een lightningoplader beschikt. Via crowdfunding is er al ruim 56.000 dollar opgehaald voor het project. Apple belooft al jaren een koppelstukje voor opladers te ontwerpen, maar het bedrijf onderneemt voorlopig geen actie.

De LMcable kan binnenkort een einde maken aan het geklooi met lightning- en micro-USB-kabels. Deze oplader past immers op beide types courante smartphones, Androids én iOs. Bovendien is er geen afzonderlijke adapter meer nodig om de kabel te kunnen aansluiten op je toestel.

Het wordt de eerste oplader ter wereld met 2-in-1-connector. De ene kant van het stekkertje krijgt een USB-poort, de andere een lightningpoort. De kabel zou ook  een soort materiaal geproduceerd worden dat niet meer in de war kan geraken.

De Europese Unie probeert technologiefabrikanten al jarenlang aan te sporen om een universele adapter te ontwikkelen. Apple stemde daarmee in en beloofde en tussenstukje te zullen ontwerpen, zo groot als een courante USB-aansluiting. Tot op de dag van vandaag bestaat de adapter niet. Als Apple zijn belofte voor 2017 niet nakomt, riskeert het bedrijf een forse boete.

LMcable is Apple nu voor. Via crowdfunding is er al ruim 56.000 dollar opgehaald. Binnen enkele maanden zou de universele oplader voor alle mobiele toestellen op de markt moeten zijn. Nieuwsgierige techneuten kunnen de kabel nu al bestellen, op eigen risico. De nodige veiligheidscertificaten zijn er nog niet.