Valt de hakbijl op Super Tuesday?

In de Verenigde Staten is het vandaag Super Tuesday. In een groot aantal staten wordt bepaald wie kans maakt op de nominatie als presidentskandidaat bij de Democraten en de Republikeinen. VRT-verslaggever Tom Van de Weghe verwacht dat deze dag een duidelijk richting zal aangeven, maar de grote genadeslag verwacht hij nog niet.

Van de Weghe is in Texas, de op een na grootste staat van de VS en de grootste staat waarin gestemd wordt op deze zogenoemde Super Tuesday. Deze dinsdag wordt “super” genoemd omdat de Democraten vandaag in 11 staten gaan stemmen en de Republikeinen zelfs in 12 staten. Tot op het laatste moment werd er nog druk campagne gevoerd omdat er heel wat op het spel staat. “Mensen werden bestookt met telefoontjes en mailtjes voor het slapengaan, om zeker niet te vergeten stemmen”, stelde Van de Weghe vast.

Texas is zeker bij de Republikeinen een zeer belangrijk strijdtoneel. Texas is van nature een heel Republikeinse staat: de familie Bush komt er vandaan en het is ook de thuisstaat van kandidaat Ted Cruz. Een thuismatch zou een voordeel kunnen opleveren voor Cruz, maar het is toch vooral de naam Donald Trump die over de lippen gaat in Texas, merkte verslaggever Van de Weghe de afgelopen dagen. “Zijn antimigratieretoriek slaat hier aan bij de mensen, omdat ze vlak bij de grens met Mexico wonen.”

Tegelijk is het Van de Weghe opgevallen dat Trump binnen de Republikeinse partij ook heel wat weerstand en zelfs afkeer oproept, met name bij het establishment van de partij. “Zo erg dat sommigen zelfs overwegen om van partij te veranderen als Trump genomineerd zou worden. Maar het valt nog af te wachten of het zo’n vaart zal lopen.” Trump heeft sowieso de beste papieren, dat blijkt ook uit de peilingen, die voorspellen dat hij vandaag bijna de helft van de stemmen zal krijgen. Het is de vraag of Trumps grootste uitdager, Marco Rubio, nog enige rol van betekenis kan spelen.

Grote hakbijl

Bij de Democraten wordt het dan weer afwachten of Bernie Sanders vandaag weerwerk kan bieden tegen Hillary Clinton. Naar verwachting zal ze in alle elf staten goed scoren, “zeker in het zuiden, waar de zwarte kiezers achter haar staan”, weet Van de Weghe.

Haar uitdager Bernie Sanders heeft daarom ingezet op de vijf meer noordelijke staten, maar “daar moet hij bijna met dubbele cijfers winnen als hij nog een kans wil maken op een nominatie”. Van de Weghe zet zijn geld vandaag dus niet in op Sanders. Maar tegelijk denkt hij dat de meeste kandidaten het nog zullen uitzingen tot maart, “maar dan zal de grote hakbijl worden bovengehaald”.