Veel geneesmiddelen vanaf vandaag beetje goedkoper

1.500 geneesmiddelen worden vandaag goedkoper, vooral geneesmiddelen waarvan het patent vervalt. Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) betekent dit een besparing van 11 miljoen voor de patiënten. Maar volgens de apothekers is dit vooral een besparing voor de overheid, omdat die minder zal moeten terugbetalen.

De patiënt zal niet veel merken van deze eenmalige prijsdaling, zegt apotheker Lieve Hooft aan VRT Nieuws: “De patiënten gaan dit bijna niet voelen. Het gaat alleen maar om geneesmiddelen die terugbetaald worden. En als een origineel geneesmiddel verandert van prijs, verandert de prijs van de generische variant ook.”

De prijsdaling is een gevolg van twee maatregelen uit het zogenoemde Toekomstpact, een overeenkomst tussen de overheid en de farmaceutische industrie. Het pact legt één grote, eenmalige prijsdaling op voor geneesmiddelen waarvan het patent vervalt, in plaats van kleine, opeenvolgende prijsdalingen.

Belangrijke geneesmiddelen als antibiotica worden ruim 54 procent goedkoper, levensnoodzakelijke geneesmiddelen bijna 61 procent. Dat komt neer op een bijkomende prijsdaling van ongeveer 17 procent voor generische geneesmiddelen. Daarnaast halveert de marge die geneesmiddelenproducenten voor merkgeneesmiddelen boven op de terugbetalingsprijs mogen aanrekenen van 10,8 naar 5 euro.