Vlaamse werkloosheid in februari met 3 procent gedaald

De werkloosheid in Vlaanderen is in de maand februari in het algemeen met drie procent gedaald. Het gaat om de zevende daling op rij. Vlaanderen telt nu 230.129 niet-werkende werkzoekenden. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) heeft bekendgemaakt.

De dalende trend van het voorbije half jaar zet zich dus door. De werkloosheid daalt in alle leeftijdscategorieën: -25-jarigen (-0,7 procent), 25- tot 50 jarigen (-4,8 procent), 50- tot 55-jarigen (-7,1 procent) en 55- tot 60-jarigen (-10 procent).

Alleen bij de categorie 60-plussers is er een sterke stijging (+88,8 procent), maar dat is toe te schrijven aan de langere beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt.

Terwijl de kortdurende werkloosheid (-5,8 procent) en de werkloosheid tussen 1 en 2 jaar (-7,5 procent) blijven dalen, neemt de langdurige werkloosheid wel toe (+5,5 procent).

Er zijn ook duidelijke regionale verschillen. Zo daalt de werkloosheid fors in Limburg (-8,4 procent) en West-Vlaanderen (-6,5 procent), maar is er in Vlaams-Brabant geen daling, maar een minieme stijging (+0,1 procent).

"Beleid nu ook zichtbaar in de cijfers"

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters reageert tevreden, maar is tegelijk voorzichtig.

"Al meer dan een half jaar zien we elke maand het herstel van de Vlaamse economie en arbeidsmarkt terugkeren in de werkzoekendencijfers. Het beleid om de economie zuurstof te geven en maatwerk te bieden voor wie werk zoekt, wordt nu ook zichtbaar in de cijfers."

"Maar we moeten voorzichtig blijven en zien dat de Vlaamse arbeidsmarkt nog een aantal pijnpunten telt. Door focus en maatwerk zullen we ook voor die problemen een oplossing bieden."