Wallonië vervangt zwart-gele sjerpen door "iets Waals" - Johanne Montay

In Wallonië dragen de schepenen en burgemeesters een zwart-gele sjerp. En dat moet anders, "want dat zijn de kleuren van Vlaanderen". Daarom wil de PS die kleuren door iets meer "Waals" vervangen: rood en geel, de kleuren van de Waalse vlag.
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Johanne Montay is chef van de politieke redactie van de RTBF. Zij kijkt voor ons met Franstalige ogen naar de Belgische, Vlaamse, Waalse of Brusselse politiek. Deze bijdrage verschijnt ook op de nieuwssite van de Franstalige omroep.

Een resolutie hiervoor werd vandaag in een commissie van het Waals Parlement goedgekeurd. De tekst komt van Dimitri Legasse, een Waals Parlementslid van de PS. Hij komt uit Rebecq waar hij burgemeester is, hoewel hij zijn mandaat niet mag oefenen wegens het cumulverbod.

Legasse heeft geen problemen met de kleuren zwart en geel, maar ergert zich wel aan feit dat die kleuren doen denken aan Vlaanderen en zijn Vlaamse vlag, de Vlaamse Leeuw. Terwijl rood en geel de kleuren zijn van de Waalse Haan die op de Waalse vlag prijkt. Die kleuren verwijzen dus naar Wallonië.

Cadeau aan de N-VA

Hij heeft dus met zijn Waalse socialistische collega Christie Morreale een resolutievoorstel ingediend. Hun tekst werd vandaag in de commissie van het Waals Parlement goedgekeurd. PS (socialisten) en CDH (christendemocraten) stemden voor.

De liberale MR stemde  tegen. Olivier Maroy (MR) zei dat deze verandering te veel zou kosten en het Waalse Parlement zo een fijn politiek cadeau geeft aan de N-VA.

Met zwarte franjes

Hoe komt het dat Wallonië lang geleden voor zwart en geel heeft gekozen? Dat zijn de kleuren van de oude unitaire provincie Brabant. De reden is dus historisch. Maar de Waal die trouwt, zo redeneert de PS, stelt zich nog altijd de vraag: "Is mijn schepen een Vlaming?" De sjerp heeft volgens hen dus een foute symboliek.

Het voorstel is niet tegen Vlaanderen gericht, luidt het ook nog, we wellen enkel meer coherentie. Daarom vragen die Waalse politici aan de Waalse regering artikel 1 van een besluit van het Waals gewest van 20 april 2006 te vervangen door een nieuwe zin:

“Burgemeesters dragen een rode en gele sjerp met zwarte franjes."

De sjerp mag met een rode haan versierd worden.

Rond de buik?

Opvallend: tien jaar geleden heeft de PS zich verzet tegen een gelijkaardig voorstel … van de Brusselse MR. Françoise Schepmans, nu burgemeester van Molenbeek, wou dat de schepenen van het Brussels Gewest een geel-blauwe sjerp zouden dragen. Geel en blauw, de kleuren van Brussel, in plaats van zwart en geel, die historische kleuren van Brabant.

Met andere collega’s, zoals Bernard Clerfayt (Défi, ex-FDF), burgemeester van Schaarbeek, wou ze ook de manier waarop de sjerp gedragen mag worden, veranderen. De wet voorziet dat de schepen de sjerp rond zijn middel draagt. Dat oogt niet mooi voor vrouwen, vond ze. Een sjerp op de schouder zou eleganter zijn…

Toen verklaarde de PS dat MR met stommiteiten bezig was. Rachid Madrane had gezegd: "Heeft MR geen andere prioriteiten voor Brussel?"

Ondertussen hebben gewesten sinds de 6e staatshervorming meer bevoegdheden en nemen ze meer en meer hun toekomst in eigen handen. Symbolen worden steeds belangrijker, ook in Wallonië.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.