Wim Pijbes stapt op bij het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam moet op zoek naar een nieuwe baas. Wim Pijbes stopt vanaf augustus als hoofddirecteur. Hij gaat een nieuw museum voor hedendaagse kunst leiden.
AP2011

Wim Pijbes stond sinds 2008 aan het hoofd van het Rijksmuseum. Onder zijn leiding werd de grootscheepse renovatie van het museum voltooid. Het opende opnieuw zijn deuren in 2013 en verdubbelde daarop zijn bezoekersaantal. Vorig jaar bezochten 2,4 miljoen bezoekers het Rijksmuseum.

Pijbes had zich vooral tot doel gesteld om meer jonge bezoekers aan te trekken. Ook in dat opzicht slaagde hij. Het jeugdbezoek verdubbelde tot 325.000 in 2015.

Pijbes zal binnenkort Voorlinden leiden, een nieuw museum voor hedendaagse kunst op een landgoed tussen Scheveningen en Wassenaar. Museum Voorlinden omvat de collectie van zakenman en verzamelaar Joop Caldenborgh.