Winter was "zeer abnormaal" zacht

Met een gemiddelde temperatuur van 6,4 graden was de winter van 2016 "zeer abnormaal" zacht, zo blijkt uit het seizoensoverzicht van het KMI voor Ukkel.

De klimatologische winter startte op 1 december 2015 en eindigde op 29 februari. Normaal is het in de winter gemiddeld 3,6 graden, wat beduidend lager is dan de voorbije winter. Het KMI spreekt dan ook van een "zeer abnormale" waarde, of een verschijnsel dat één keer wordt bereikt of overtroffen in tien jaar.

De voorbije winter is meteen de op één na zachtste sinds 1981. Het record van 6,6 graden dateert van 2007. Ook "zeer abnormaal" was de 227:50 uur dat de zon scheen. De normale waarde is 179:12 uur. Het was meteen de op drie na zonnigste winter sinds 1981.

Er viel 301,3 mm neerslag, wat "abnormaal" veel is. Met de term doelt het weerinstituut op een verschijnsel dat één keer wordt bereikt of overtroffen in zes jaar. De normale waarde is 220,5 mm. Het was dan ook de op drie na natste winter ooit.

Die nattigheid viel tijdens 63 neerslagdagen, wat ook statistisch normaal is.

Meest gelezen