Yanis Varoufakis gaat Britse Labour adviseren

De Griekse econoom en ex-minister van Financiën Yanis Varoufakis gaat de Britse Labourpartij adviseren. Dat heeft voorzitter Jeremy Corbyn aangekondigd.

"Varoufakis is interessant, omdat hij al die onderhandelingen met de Europese instellingen heeft meegemaakt. Ik vind de manier waarop Griekenland behandeld is vreselijk en we moeten onze hand uitsteken naar hen", zegt Corbyn in de krant The Islington Tribune.

Wat de adviserende rol van Varoufakis inhoudt, is niet meteen duidelijk. Hij maakt geen deel uit van het officiële economische adviespanel, waarin onder meer Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz en de bekende Franse econoom Thomas Piketty zitten. Wat wel bekend is, is dat de Griek eind maart een lezing zal geven op een evenement dat georganiseerd wordt door Labour.

De flamboyante Varoufakis is een felle tegenstander van de door Europa opgelegde besparingspolitiek. Daarin komt hij overeen met de zeer linkse Corbyn, die campagne voert tegen de bezuinigingen van de Conservatieven in Groot-Brittannië. Dat hij in zee gaat met Varoufakis, zullen die dan weer ongetwijfeld tegen hem gebruiken.