"Brexit wordt een lange, dure en smerige echtscheiding"

De Britse minister van Financiën George Osborne heeft een mogelijke uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie vergeleken met een moeilijke echtscheiding. Hij waarschuwde ook opnieuw voor een wereldwijde "economische schok" bij een brexit.
George Osborne bij een Europese vergadering in november 2015.

Osborne kondigde aan dat de schatkist een economische analyse zal publiceren van het Europese lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk, en bij die gelegenheid noemde hij een brexit een "lang, dure en smerige echtscheiding".

De minister herhaalde ook zijn bewering dat als de Britten in het referendum van juni stemmen voor een uittreding uit de unie, dat een "economische schok" zal veroorzaken, "niet alleen in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in Europa en de wijde wereld".

Eerder had Osborne al gezegd dat de schatkist geen plannen heeft voor de consequenties van een eventuele brexit.

De commentaren van Osborne komen op een ogenblik dat het kamp dat in de EU wil blijven, het verwijt krijgt dat het "een politiek van angst" gebruikt.

Dat verwijt werd vandaag verworpen door een Labour-lid van het House of Lords. Lord Mandelson zei dat het Verenigd Koninkrijk "in een totaal onbekende richting zou gaan en een onbekende weg zou inslaan", als het stemt voor een brexit, aangezien nog nooit een land een dergelijke stap gezet heeft.