"Kan niet dat assistente zich terugtrekt, terwijl prof nog lesgeeft"

In Leuven hebben zo'n dertig studenten geprotesteerd aan de poort van de faculteit Wijsbegeerte. Ze spraken hun steun uit voor een doctoraatsstudente die in conflict ligt met een docent. De prof zou zich bezondigd hebben aan een "fysiek feit" tegen de assistente. De studenten vinden het niet kunnen dat de prof op dit moment nog lesgeeft.

Tijdens de les van de bewuste professor stonden een dertigtal studenten, onder meer leden van de "Feminist Society" aan de poort van de faculteit te protesteren.

"We vinden het niet kunnen dat we nog steeds naar zijn lessen moeten gaan terwijl hij heeft toegegeven dat er dingen zijn gebeurd die niet kunnen", zegt Livia Ferbinteanu, een van de leiders van het protest.

De betrokken doctoraatsstudente geeft op dit moment geen les meer en dat leidt tot opstand: de studenten vinden het een ongelijke zaak. "Wij hebben contact met de doctoraatsstudente, zij heeft zich helemaal van het publieksleven onttrokken terwijl de prof gewoon lesgeeft. Dat kan niet."

De Nieuwe Filosofische Kring (NFK), de faculteitskring van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte, laat weten geen standpunt in te nemen in de zaak en ondersteunt de acties van de studenten niet.

"Studenten hebben geen volledige informatie"

Decaan prof. Bart Raymaekers kwam zelf een kijkje nemen bij het protest: "Ik kan begrijpen dat de studenten hun ongenoegen uiten, maar zij hebben geen volledige informatie", zegt hij.

Raymaekers benadrukt dat geen van de personeelsleden geschorst zijn. "Een ordemaatregel is ingesteld, deze houdt in dat beide partijen geen contact meer mogen hebben. Verder wordt hier niet over gecommuniceerd, we respecteren de rechten van beide partijen", aldus Raymaekers.

"Fysiek feit"

Het conflict tussen de prof en de assistente draait rond "feiten van agressie" die zich in de universiteitslokalen zouden hebben voorgedaan.

De doctoraatsstudente heeft klacht ingediend tegen de docent wegens een "fysiek feit". De docent van zijn kant heeft eveneens klacht ingediend tegen de assistent wegens "laster en eerroof".

De colleges voor de Engelstalige studenten werden opgeschort tot na Pasen.

Rector Rik Torfs benadrukt dat een tuchtprocedure van de KU Leuven tegen de professor loopt. Volgende week woensdag worden beide betrokkenen ondervraagd.