"Strenge straffen voor migranten die havens binnendringen"

Regeringspartijen N-VA, CD&V en Open VLD willen zware straffen voor migranten die over het hek van een Belgische haven klimmen om de oversteek naar Groot-Brittannië te wagen. De N-VA en Open VLD mikken op celstraffen tot twee jaar en bij recidive zelfs tot het dubbele, CD&V wil over de exacte strafmaat nog debatteren.
(Archieffoto)

Transitmigranten proberen steeds vaker in groep de haven van Zeebrugge of een andere haven binnen te dringen in hun doortocht naar Groot-Brittannië, zo stellen N-VA-Kamerlid Daphné Dumery en haar CD&V-collega Franky Demon elk vast in hun wetsvoorstel. Bovendien gaan de indringers steeds driester te werk, met vaak "bijzonder veel economische schade" tot gevolg.

De huidige regels leiden de facto echter tot straffeloosheid, oordelen de Vlaamse meerderheidspartijen. Door de huidige maximumstraf van zes maanden cel is voorlopige hechtenis volgens hen immers geen optie. Parketten gaan daarom vaak niet eens over tot vervolging, omdat de betrokkenen tegen de dagvaarding of berechting al lang andere oorden hebben opgezocht.

Strengere straffen

De N-VA, CD&V en Open VLD willen de maximumstraffen daarom fors optrekken. "Gerechtelijke overheden moeten in staat zijn om daadwerkelijk tot strafvervolging over te gaan om zo het gevoel van straffeloosheid en de kans op herhaling te verminderen", luidt het. "Er moet een einde komen aan de talrijke inbreuken die gepaard gaan met economische schade die door vernielingen wordt aangericht."

Concreet stellen de N-VA en Open VLD in hun wetsvoorstel boetes voor tot 200 euro en celstraffen van twee maanden tot een jaar voor het louter betreden van een haven zonder machtiging. Zijn de migranten over een hek geklommen, hebben ze een afsluiting beschadigd of gebeurde het 's nachts of in groep, dan stijgt dat tot 400 euro en twee maanden tot twee jaar cel. Is binnen de vijf jaar sprake van recidive, dan worden de maximumstraffen nog eens verdubbeld.

Het wetsvoorstel van CD&V voorziet wat lagere straffen, maar de meerderheidspartijen zijn het intussen al eens geraakt om tijdens de bespreking in de bevoegde Kamercommissie "naar elkaar toe te groeien", verduidelijkt CD&V'er Demon nog.