Acht op de tien artsen geconventioneerd

Precies 84 procent van de artsen treedt toe tot het akkoord artsen ziekenfondsen 2016-2017. Dat meldt het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (Riziv). Artsen die "geconventioneerd" zijn passen de overeengekomen tarieven toe.
Image 01084912 MediaforMedical Copyright / UNIVERSAL IMAGES GROUP / REPORTERS

Het akkoord artsen-ziekenfondsen 2016-2017, gesloten tussen vertegenwoordigers van de artsen en de verzekeringsinstellingen, de ziekenfondsen dus, bepaalt onder meer de maximumtarieven die een toegetreden of geconventioneerde arts mag vragen aan zijn patiënt. Het bepaalt ook de sociale voordelen toegekend aan geconventioneerde artsen.

Voor het eerst kregen de artsen de mogelijkheid om via de applicatie op de website van het Riziv hun weigering of beperkingen door te geven. Een goeie 22 procent deed dat ook. "Het hoge percentage toetredingen waarborgt een toegang tot kwaliteitsvolle zorg aan het grootste deel van de patiënten", aldus het Riziv.