Belgisch paspoort is op drie na beste van de wereld

Belgen kunnen met weinig moeite de wereld rondreizen. Dat blijkt uit een ranking van consultingbedrijf Henley & Partners. Volgens die lijst geeft ons paspoort toegang tot 174 landen.
ImageGlobe

Het meest mobiel zijn de Duitsers. Met een Duits paspoort op zak, kom je 177 van de 218 landen binnen zonder visum. In 2014 en 2015 was een Amerikaans paspoort het beste ter wereld. Dit jaar valt het van het ereschavot en moet het de vierde plaats delen met België, Denemarken en Nederland, waarvan inwoners met hun paspoort 174 landen kunnen aandoen.

Op de tweede plaats staat Zweden. Een Zweeds paspoort garandeert een visumvrije toegang tot 176 landen. De Britten, Finnen, Fransen, Italianen en Spanjaarden mogen zonder verder rompslomp in 175 landen binnen. Op plaatsen vijf en zes staan respectievelijk Japan en Zuid-Korea. Het meest beperkt om te reizen, zijn inwoners van Afghanistan, door Pakistan, Irak, Somalië en Syrië. Deze hebben volgens Henley & Partners de “slechtste” paspoorten.

Identiteitskaart, paspoort, visum, ...?

Een identiteitskaart is een bewijs dat je bent ingeschreven in het rijksregister van de natuurlijke personen. Je gebruikt het om je leeftijd, identiteit en nationaliteit te bewijzen.

Een geldig reispaspoort is nodig voor alle landen waar een gewone Belgische identiteitskaart niet volstaat. Ook kinderen jonger dan 12 jaar hebben meestal een reispaspoort nodig. Een paspoort vraag je aan bij je gemeentebestuur.

In sommige landen mag je pas binnen als je niet alleen een reispaspoort hebt, maar ook beschikt over een visum. Een visum moet je aanvragen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.