Donald Trump: "Ik kan mensen verenigen"

"Ik ben iemand die mensen verenigt, ik ben iemand die de Republikeinse partij groter maakt." Voor Donald Trump, die de meeste staten wint bij de voorverkiezingen op Super Tuesday, lijkt de presidentsnominatie een uitgemaakte zaak, ondanks het verzet dat tegen hem groeit. "Als dit alles achter de rug is, ga ik achter één persoon aan. En dat is Hillary Clinton." Ted Cruz, "the best of the rest", probeert intussen de andere Republikeinse kandidaten ervan te overtuigen de strijd te staken en zich achter hem te scharen.

Donald Trump wint in zeven van de elf staten met Republikeinse voorverkiezingen. Hij zit helemaal op koers om de uiteindelijke presidentsnominatie bij de Republikeinen binnen te halen op de partijconventie komende zomer. Tot ontsteltenis van velen binnen de Republikeinse partij, die zich de laatste dagen begint te organiseren in een "front" tégen Trump.

In zijn overwinningsspeech verwijst Trump openlijk naar die interne strijd. "Ik ben iemand die mensen verenigt, geloof mij maar, ook al weet ik dat mensen het daar moeilijk mee hebben." (...) "Ik kan ook de Republikeinse partij groter maken, ik heb veel nieuwe kiezers binnengehaald. Wij gaan een grotere partij zijn, een veel fijnere partij zijn, een eengemaakte partij."

Ondanks de boodschap dat hij verenigt, kon Trump niet nalaten om toch de spot te drijven met een van zijn uitdagers, Marco Rubio, die hij "de kleine senator" noemde omdat hij nog geen enkele staat gewonnen heeft (de winst van Rubio in Minnesota werd pas later bevestigd, nvr). Ted Cruz, die het belangrijke Texas en Oklahoma won, kreeg wel lof toegezwaaid.

Voor Trump lijkt de nominatie bij de Republikeinen in ieder geval een uitgemaakte zaak te zijn. "Eenmaal we dit alles achter de rug hebben, ga ik achter één persoon aan. En dat is Hillary Clinton." (...) "Ze is er al zo lang en haar palmares oogt niet fraai. Ze gaat het er niet beter op maken de komende vier jaar als zij president wordt. Het gaat alleen maar erger worden."

Opvallend: Trump sprak zijn aanhang toe in Florida. Geen staat die voorkwam in deze Super Tuesday, maar een staat die op 15 maart stemt.

Ted Cruz: "Nominatie Trump een ramp, we moeten ons verenigen"

Ted Cruz, die vier staten op zijn naam mag schrijven, heeft zichzelf uitgeroepen tot de enige kandidaat in de Republikeinse race die Donald Trump nog kan stoppen. Hij raadt zijn medekandidaten dan ook met zoveel woorden aan om de handdoek in de ring te gooien.

"Zolang het veld verdeeld blijft, blijft het pad van Donald Trump naar de nominatie tot presidentskandidaat plausibel. Dat zou een ramp zijn voor de Republikeinen, voor de conservatieven en voor de natie", zei de ultraconservatieve senator in een toespraak in zijn thuisstaat Texas, waar hij won.

"Onze campagne is de enige die Donald Trump heeft verslagen, kan verslaan en zal verslaan. Amerika mag geen president hebben voor wiens woorden we ons schamen als onze kinderen ze zouden herhalen. Onze president moet ons allemaal trots maken en hoop opwekken."

Cruz had dan ook een duidelijke boodschap voor Marco Rubio, John Kasich en Ben Carson. "Schouder aan schouder zal onze campagne Trump zonder twijfel verslaan. Maar om dat te laten gebeuren, moeten we ons verenigen."

Marco Rubio: "Geen artiest in bedriegen in het Witte Huis"

Marc Rubio kan met Minnesota tot nu toe slechts een staat op zijn conto schrijven, maar lijkt allerminst van plan om gehoor te geven aan de oproep van rivaal Ted Cruz en de strijd te staken.

"Vijf dagen geleden zijn we begonnen met aan het Amerikaanse volk uit te leggen dat Donald Trump een artiest in bedriegen is", zei de uit Florida afkomstige senator. "En in slechts vijf dagen hebben we al kunnen zien wat voor een impact dat in het hele land heeft. We zien, staat na staat, dat zijn aantallen dalen, en onze aantallen stijgen."

Rubio blikt vooruit naar de voorverkiezingen in zijn staat Florida, op 15 maart. "Wat op het spel staat, vrienden, is niet enkel de toekomst van Amerika, maar ook de toekomst van de conservatieve beweging." "Over exact twee weken gaan wij hier een luide en duidelijke boodschap verkondigen. De partij van Lincoln en Reagan en het Witte Huis kunnen nooit geleid en gedomineerd worden door een artiest in bedrog."