Emirates lanceert langste lijnvlucht ter wereld: 14.200 kilometer lang

Met haar eerste rechtstreekse vlucht tussen golfstaat Dubai en Auckland in Nieuw-Zeeland heeft luchtvaartmaatschappij Emirates de langste commerciële non-stopvlucht ter wereld opgestart. Emirates neemt de titel over van concurrent Qatar Airways, al is dat waarschijnlijk maar voor even.

Het traject Dubai-Auckland, een afstand van 14.200 kilometer, wordt afgelegd in net geen 16 uur. In de andere richting zit je zelfs 17 uur en 15 minuten op het vliegtuig.

De non-stopverbinding werd ingehuldigd met een Airbus A380-toestel, het grootste passagiersvliegtuig ter wereld. Voortaan zal Emirates op de route een Boeing 777 inzetten, die plaats heeft voor 266 passagiers.

De langste commerciële non-stopvlucht tot nu toe was die tussen Sydney in Australië en Dallas in Amerika (13.800 kilometer), die in 2014 werd gelanceerd door Qatar Airways, zo meldt de Britse krant The Guardian op zijn website.

Record zal snel sneuvelen

Het record zal vermoedelijk niet lang standhouden. Later deze maand lanceert Emirates zelf de route Dubai-Panama City. Die is in afstand iets korter, maar de vluchtduur bedraagt wel 17 uur en 35 minuten.

Ook het afstandsrecord zal normaal gezien dit jaar nog sneuvelen. Qatar Airways plant immers rechtstreekse lijnvluchten tussen Doha en Santiago (Chili) en Doha en Auckland, twee routes die het record nog iets scherper zullen stellen. En in 2018 zou Singapore Airlines de titel overnemen, met een verbinding tussen Singapore en New York.