Febelfin: "Minimumrente van 0,11 procent is niet logisch"

Een minimumrente van 0,11 procent op de spaarboekjes "is niet logisch tegenover het beleid van de Europese Centrale Bank". Dat vindt Febelfin-voorzitter Rik Vandenberghe, tevens CEO van ING België. De voorzitter van bankenfederatie legt er zich ook niet bij neer, zo bleek op een persconferentie.
© Image Source, all rights reserved.

Verschillende Belgische bankiers lieten de laatste dagen verstaan dat ze af willen van de minimumrente van 0,11 procent (0,01 basis + 0,10 getrouwheid) op de spaarboekjes, ook al zitten de meeste banken nu nog boven die ondergrens. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil er echter niet aan raken, zo zei hij in De Tijd.

Net nu riep Febelfin de pers samen om een stand van zaken te geven over de sector. Uiteraard ging Vandenberghe in op de lage rentes. "Dit is ongezien, we zitten in een uitzonderlijke situatie. Ik heb begrip voor spaarders die nog weinig krijgen op hun spaargeld", zei hij, "maar ondertussen zetten de extreem lage rentevoeten wel een grote druk op de rendabiliteit van de banken".

De Febelfin-voorzitter zette dan ook een voorzichtige aanval in op de minimumrente. Zo benadrukte hij dat de ECB veel liquiditeit in de markt pompt, wat maakt dat banken moeten betalen om geld te stockeren bij de centrale bankier. "Eigenlijk wil men de consument aanzetten om meer te consumeren. Die 0,11 procent staat niet logisch tegenover dat beleid. Dit is niet helemaal het resultaat dat men wil bereiken", luidde het.

"Waar was Febelfin toen rente hoger lag dan het wettelijk maximum?"

De SP.A is niet te spreken over het pleidooi van bankenfederatie Febelfin om de wettelijke bodemrente van 0,11 procent op spaarboekjes te herzien.

"Toen de rente in 2008 hoger was dan het wettelijk maximum hebben we Febelfin ook niet gehoord om dat maximum los te laten, in tegendeel", hekelt Kamerlid Peter Vanvelthoven.

Febelfin-voorzitter Rik Vandenberghe vindt de bodemrente "niet logisch" gezien het beleid van de Europese Centrale Bank. "Dat is nogal durven", reageert Vanvelthoven. "Wat economisch niet logisch is, is dat de banken miljarden gratis geld krijgen, miljarden winst maken, dividenden uitkeren aan hun aandeelhouders. Maar 0,11 procent rendement uitkeren voor de spaarder is vervolgens teveel? "

De socialisten hekelen dat opnieuw de kleine spaarder wordt aangesproken die maar moet nemen wat de bank biedt. "Wie denkt er dat grote vermogens op depositorekening het met minimum rente moeten stellen? "