Geen tsunami-alarm meer na zware aardbeving nabij Indonesië

De kust van Indonesië is opgeschrikt door een krachtige aardbeving met een kracht van 7,8. De beving vond plaats ten zuidwesten van het eiland Sumatra, op een diepte van 10 kilometer. Er werd een tsunami-alarm afgekondigd, maar dat gevaar is intussen geweken. Eerdere berichten over dodelijke slachtoffers worden nu tegengesproken. Ook over eventuele schade is nog niet veel bekend.

De beving gebeurde om 18.50 uur lokale tijd. Het epicentrum lag relatief ver van land, op ruim 800 kilometer van de stad Padang in West-Sumatra. Toch werd de beving daar goed gevoeld gedurende enkele seconden: inwoners liepen hun huis uit en op straat brak paniek uit.

Er zijn voorlopig geen meldingen van schade. Ook over eventuele slachtoffers is nog niet veel bekend. Een lokale autoriteit meldde aanvankelijk dat er dodelijke slachtoffers gevallen waren, maar dat wordt nu ontkend. "Tot nu is er geen informatie over doden", klinkt het. In elk geval zullen eventuele reddingsoperaties gehinderd worden door de nacht die invalt. 

Voor de getroffen regio werd een tijdlang een tsunami-alarm afgekondigd. De waarschuwing gold voor West-Sumatra, Noord-Sumatra en Aceh, al was het risico op een vloedgolf volgens experts vrij klein. Even was er ook een alarm voor het westen van Australië, maar dat werd vrij snel afgeblazen.

"Ring of fire"

De regio wordt wel vaker getroffen door aardbevingen. Indonesië ligt dan ook op de zogenoemde "Ring of fire", een gebied in de Grote Oceaan waar vaak aardbevingen en vulkaanuitbarstingen gebeuren door de tektoniek, de geologische samenstelling van de aardkorst.

Op tweede kerstdag 2004 werd de regio getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 9,1. Die beving veroorzaakte een ongeziene tsunami die 230.000 mensen de dood injoeg. De meeste doden vielen toen in de Indonesische provincie Aceh, in het noorden van Sumatra.