Gentse Halfvastenfoor stil uit protest tegen stadsbestuur

In Gent hebben de foorkramers van de Halfvastenfoor hun kramen gesloten. Dat meldt VTM Nieuws. Ze doen dat uit protest tegen de plannen van het stadsbestuur om vanaf volgend jaar de kermis te vernieuwen.

Het stadsbestuur wil vanaf volgend jaar meer diversiteit brengen op de kermis. Zo zal er meer plaats komen voor nieuwe attracties. Daardoor zou een aantal lunaparken moeten sneuvelen, van 17 naar 10. Ook bij de eetkraampjes wil de stad vernieuwing: meer gezonde snacks en een vegetarisch aanbod.

"We willen zo de diversiteit en de aantrekkelijkheid van de foor in de toekomst garanderen", zegt bevoegd schepen Christophe Peeters (Open VLD). "Dit is op lange termijn een absolute noodzaak, zodanig dat de kermis nog eens 500 jaar op het Sint-Pietersplein kan blijven staan."

Peeters had naar eigen zeggen verwacht dat de plannen van het bestuur niet op applaus zouden worden onthaald bij de foorkramers. "Het is sowieso niet gemakkelijk voor foorkramers. Maar het gaat hier niet om een verhuizing van de foor of een beslissing om de foor in te krimpen", verzekert hij.

Morgenochtend zitten stadsbestuur en de foorbonden samen om overleg te plegen.