Grote ketens scharen zich achter gedragscode fitnesscentra

De nieuwe gedragscode voor fitnesscentra lijkt eindelijk op gang te komen, nu ook grote ketens als JIM's en Basic Fit het document hebben ondertekend. In totaal zijn momenteel 277 fitnesscentra aangesloten, zo meldt minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V).
McPHOTO / INSADCO / Bilderbox

Eind vorig jaar kondigde Peeters met enige trots de nieuwe gedragscode voor fitnesscentra aan. Het document bepaalt onder meer dat contracten niet langer stilzwijgend kunnen worden verlengd, dat er verschillende soorten contracten moeten zijn en dat bij ziekte een contract kan worden opgeschort of beëindigd. Zaken die tot dan nog niet in alle fitnesscentra een evidentie waren.

Hoewel de maatregelen eigenlijk begin dit jaar al van start moesten gaan, bleek eind januari dat de code voorlopig nog een dode letter bleef. Veel fitnesscentra hadden de intentie om te tekenen, maar zaten nog met heel wat vragen, zo klonk het. Vooral de grote spelers op de markt weigerden voorlopig hun handtekening te zetten.

Een maand later blijkt het een en ander uitgeklaard en hebben ook enkele grote spelers zich aangesloten. Het gaat dan om JIM's en Basic Fit, waarbij de gedragscode vanaf 1 april zal worden toegepast.

"Met de ketens erbij staat de teller op 277 fitnesscentra", zegt Peeters. "Zij kunnen met affiches en op hun website aangeven dat zij de gedragscode hebben ondertekend. De consument ziet dat. De andere fitnesscentra moeten nu volgen." De lijst van aangesloten fitnesscentra (zonder Basic Fit) is ook terug te vinden op de site van de minister.

Over twee jaar wordt de gedragscode en het effect ervan geëvalueerd.