Havenbaas reageert op actie loodsen: "Onbegrijpelijk en oerdom"

"Onbegrijpelijk" en "oerdom". Zo noemt de topman van de Antwerpse haven, Eddy Bruyninckx, de actie van de loodsen. Sinds maandag weigeren zij om grote containerschepen binnen te loodsen. "Dit is ongezien."
(Archieffoto)

Het conflict draait rond een extra vergoeding die de loodsen vragen voor het beloodsen van de grootste schepen. Daarnaast moet er worden gepraat over productieverhogende maatregelen. 

De loodsen uiten sinds maandagochtend hun onvrede via acties. Gisteren vond er een overleg plaats, dat eindigde zonder resultaat. Door de actie kunnen al zeker twee grote schepen de haven van Antwerpen niet bereiken. En ook andere havens zouden hinder ondervinden. 

Havenbaas Eddy Bruyninckx is niet te spreken over de actie. "Enerzijds is er de onmiddellijke financiële en commerciële schade voor alle betrokken bedrijven en heel de logistiekketen die daaraan vasthangt", zegt hij aan VRT Nieuws. "Daarnaast is er de imagoschade en die is bijzonder dramatisch."

"De haven van Antwerpen heeft vorig jaar een prachtig resultaat behaald, met name op het containervervoer. Dat men nu net die als schietschijf voor acties gaat nemen, is niet alleen onbegrijpelijk maar ook oerdom. Dit is ongezien."

Hoe lang de acties zullen doorgaan, is nog niet duidelijk.

Nicolas Maeterlinck