Justitie heeft geen geld voor automatische defibrillators

De federale overheidsdienst Justitie is momenteel niet in staat om automatische externe defibrillators te plaatsen in de gerechtelijke gebouwen van het land. De begrotingscontext is van die aard dat de FOD "de grootste moeilijkheden" heeft "om de wettelijke verplichtingen na te komen". Dat blijkt uit een brief van het Directoraat-Generaal Rechterlijke Organisatie, die Belga kon inkijken. Het document gewaagt van een "kleine waarschijnlijkheid" dat iemand een crisis heeft, en de niet-rendabiliteit van een dergelijke uitrusting "in kleine gebouwen waar de incidentie op hartstilstand laag is".
Het Justitiepaleis in Brussel

Aangezien 280 locaties ingericht zijn voor hoorzittingen, is het plaatsen van zulke defibrillators een grote investering, zegt de FOD Justitie. Zo'n toestel kost ongeveer 1.400 euro.

"Om die toestellen operationeel te houden, is een onderhoudscontract nodig. Met het oog op de omvang en de verspreiding van de gerechtelijke gebouwen op het Belgisch grondgebied, kan men op dat vlak een aanzienlijke budgettaire impact verwachten", klinkt het.

Bovendien is zo'n defibrillator niet rendabel in gebouwen waar een spoeddienst vlakbij is en dus een snelle interventie van de hulpdiensten mogelijk is, zegt de DG Rechterlijke Organisatie.

De installatie van dergelijke uitrusting vereist ook dat voldoende kandidaat-hulpverleners ter plaatse beschikbaar zijn, wat ook inhoudt dat er opleidingen moeten worden gevolgd. Dat is wel noodzakelijk in de grote gebouwen waar ook meer bezoekers komen, geeft de DG toe.