Kansarme kinderen langer op school in Antwerpen

In Antwerpse wijken met veel kansarmoede zullen kinderen binnenkort langer op school kunnen blijven, zes tot tien uur per week. Dat schrijft De Standaard. De extra lessen moeten de leerachterstand bij de leerlingen wegwerken.
De Antwerpse wijk Luchtbal komt in aanmerking voor het project.

De kinderen zullen extra lessen wiskunde, maar ook muziek, taal of toneel kunnen volgen. "Het probleem in Antwerpen zijn de heel hoge cijfers van ongekwalificeerde uitstroom, dubbel zo hoog als in de rest van Vlaanderen", zegt schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open VLD, foto).

"We weigeren ons erbij neer te leggen dat kinderen door hun achtergrond of omgeving minder kansen zouden krijgen later in het leven", aldus Marinower, die de mosterd haalde in Rotterdam en New York. De schepen wil ook een speciaal wijkteam inschakelen om de thuissituatie van de kinderen na te gaan en zo opvoedingsproblemen of financiële problemen tijdig op te sporen.

Of de extra lessen vrijwillig of verplicht zullen zijn, moet nog worden beslist. In welke wijken het project van start gaat, is ook nog niet bekend. Maar de buurten Deurne-Noord, Luchtbal, Dam, Stuivenberg en Amandus-Atheneum zouden in aanmerking komen omdat de problemen daar het meest nijpend zijn. De beslissing valt deze zomer.