Meer 65-plussers nemen de bus sinds ze moeten betalen

Sinds 65-plussers moeten betalen voor een abonnement van De Lijn, maken ze er meer gebruik van. Dat blijkt uit cijfers van de vervoersmaatschappij die VRT Nieuws kon inkijken. In totaal zijn er zo'n 20.000 reizigers bijgekomen.

Midden vorig jaar kwam er een einde aan de gratis abonnementen voor senioren op De Lijn. Zij moeten nu 50 euro neertellen om een jaar lang met het openbaar vervoer in Vlaanderen te reizen.

Hoewel verwacht werd dat heel wat senioren zouden afhaken, blijkt nu het tegenovergestelde waar. Toen het nog gratis was, gebruikten gemiddeld 258.000 65-plussers één keer per maand De Lijn. Een cijfer dat ondertussen is opgelopen tot 278.000, zo'n 20.000 meer dus.

"Een bijdrage vragen voor een abonnement heeft ervoor gezorgd dat senioren meer de bus of de tram gaan nemen", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) aan VRT Nieuws. "Wat je gratis krijgt, wordt minder naar waarde geschat. We merken dat wie een schappelijke prijs moet betalen, meer gebruikmaakt van het openbaar vervoer en dus ook meer de auto laat staan. Daardoor winnen we twee keer."